‘De aanpak van Bouwinvest, Blauwhoed en de Zorgbutler’ (4)

, , ,

Het belang van schaalgrootte voor Bouwinvest, collectiviteit voor Blauwhoed en de aanpak van De Zorgbutler werden duidelijk op het congres ‘Nieuwe woonconcepten voor senioren: lessons learned’, dat Stijlvol Ouder in samenwerking met Vastgoedjournaal onlangs organiseerde.

Dit het vierde deel van een serie van vier artikelen over de markt voor seniorenhuisvesting door Marinus Dijkman. Onder leiding van Tromp Bakker, directeur MCF (Management Consultancy Finance) discussieerden Erwin Drenth (Bouwinvest), Yvonne van Mierlo (Blauwhoed Studio) en Eric Borggreve (De Zorgbutler) over wat nodig is voor snelle ontwikkelingen op de senioren woon- en zorgmarkt. 

Grootschalige aanpak
Erwin Drenth, Directeur Dutch Healthcare investments Bouwinvest Reim, wijst op het belang van een grootschalige aanpak bij het realiseren van voor senioren geschikte woningen. “De overheid heeft gefocust op langer thuis wonen, maar over een aantal consequenties niet nagedacht. Veel senioren zitten vast in een huis waarvan ze het onderhoud niet meer aankunnen, de trap niet goed meer op kunnen of vereenzamen. Vaak beginnen ze rond hun 75ste met zoeken naar een alternatief, Maar omdat er weinig aanbod is, is dat vaak te laat.”

Volgens Drenth bedraagt de totale markt voor zorgvastgoed op dit moment ongeveer €85 mrd. Behalve woningen voor senioren behoren hier ook bijvoorbeeld ziekenhuizen bij. “Door voormalige verzorgingshuizen te handhaven en geschikt te maken voor ouderen of mensen met een zorgvraag of beperking kunnen er meer senioren worden gehuisvest in stedelijke gebieden”, zegt Drenth die daarbij nauw samenwerkt met Woonzorg Nederland die over meerdere van deze verouderde verzorgingshuizen beschikt.

“Maar we kopen en ontwikkelen ook andere projecten voor deze doelgroep. Vanuit investeringsperspectief een goede belegging ondanks dat de aanvangsrendementen voor onroerend goed nu een procent lager liggen dan 1,5 jaar terug. Vervelend voor ons omdat we nu hogere prijzen moet betalen, maar aan de andere kant zie je dat de markt veel volwassener is geworden”, aldus Erwin Drenth.

Toegevoegde waarde
Yvonne van Mierlo (Blauwhoed), vertelde over ParkEntree in Schiedam, het eerste Senior Smart Living project van Nederland. Het complex bestaat uit huur- en koopwoningen en de bewoners hebben de beschikking over gemeenschappelijke voorzieningen zoals een lounge, gastenverblijf, fitnesruimte en een tuin.

”Na jaren van inzet van gepassioneerde collega’s en partners Beyond Now en INBO namen vorige week de eerste senioren de sleutel van hun nieuwe huis in ontvangst. Tegelijkertijd is ook de bouw gestart van het appartementencomplex met daarin ook de ParkEntree Lounge. In deze gezamenlijke ruimte kunnen bewoners elkaar straks ontmoeten en activiteiten ontplooien. Zelf, of met inspiratie en ondersteuning van de hospitality manager.” Van Mierlo: “Bewoners zijn zo enthousiast en blij met hun woning. Bij zo’n gelegenheid realiseer ik me weer hoe dankbaar ons werk is. Soms staan we door alle uitdagingen en deadlines er (te) weinig bij stil wat onze echte toegevoegde waarde is en wat we met het realiseren van nieuwe concepten voor mensen kunnen betekenen.”

Zorg om de hoek
De Zorgbutler werd toegelicht door zelfstandig adviseur Eric Borggreve: “De Zorgbutler staat voor ‘zelfstandig wonen met zorg om de hoek’. Het is een nieuwe woonvoorziening waar zelfstandige ouderen zo lang mogelijk de regie over het eigen leven kunnen behouden. In een veilige en betaalbare omgeving waar de zorg én gezelligheid altijd dichtbij is.”

De Zorgbutler is gebaseerd op hetzelfde principe als De Herbergier en Thomashuizen. Dit zijn kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met dementie (Herbergier) of mensen met een verstandelijke beperking (Thomashuizen). Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal. In beide gevallen neemt een echtpaar de verantwoordelijkheid over een groep mensen op zich.

Bij de Zorgbutler gaat het om een persoon of echtpaar dat ondersteuning geeft aan een aantal gezinnen in een flatgebouw. De Zorgbutler wordt onder meer toegepast op enkele verdiepingen in het pand aan de Cordell Hullplaats 22 in Rotterdam Ommoord.

Babyboomers
“Over circa twintig jaar is 51 procent van de Nederlandse bevolking 60 jaar of ouder. Een grote groep ‘babyboomers om nadrukkelijk rekening mee te houden. Ook op de woningmarkt”, aldus Jeannette Dijkman, mede-oprichter van Stijlvol Ouder een onderzoeks- en adviesbureau over en voor senioren.

“Het gaat echter niet alleen om stenen, het gaat ook om beleving en ruimte voor ontmoeting. De woning zelf zal in toenemende mate afgestemd moeten zijn op de afnemende mobiliteit van senioren. Dus met voorzieningen en ontspanningsmogelijkheden in de nabijheid. En vergeet de belangrijkste vraag niet: wat wil die senior zelf”, aldus Dijkman. Met de organisatie van congressen als deze en publicatie van het boek ‘Senior & Wonen’ dat begin 2019 verschijnt, wil Stijlvol Ouder senioren meer inzicht en oplossingen bieden in de ‘journey naar veilig en comfortabel wonen.’

Marinus Dijkman is mede-oprichter van Stijlvol Ouder, een onderzoeks- en adviesbureau over en voor senioren.

Lees hier de eerdere delen:
Zie deel 1: De strategie van Ymere en de aktielijn Wonen en Zorg van de overheid.
Zie deel 2: “Nooit meer verhuizen bij Habion en leven als een ‘stadsveteraan’ bij AM”
Zie deel 3: Wooninitiatieven die navolging behoeven.

Meer informatie:
Dutch Healthcare investments Bouwinvest REIM
ParkEntree in Schiedam
-De zorgbutler
-Ouderen overwegen vaker een verhuizing (CBS)
-Nieuwe woonvormen voor senioren: lessons learned
-Platform Stijlvol Ouder
-Meer informatie over het boek Senior & Wonen (Print en online)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *