Wat is een toekomstbestendige woning?

, ,
Een kort interviewrondje langs de bekende bouwers Heijmans, Dura Vermeer en Van Wijnen leert dat de realisatie van toekomstige nieuwbouwwoningen nog in de kinderschoenen staat. Vanuit de bouwkundige kant stuit men op aanvullende eisen, financieel gezien op de hoge kosten en niet uniforme ict-systemen. De aandacht van de bouwers gaat nu vooral naar duurzaamheid en energiebesparing.

“Een huis waarin voorzieningen zijn aangebracht die het mogelijk maken om op een later moment -zonder al te veel breek- of hakwerk – aanpassingen te doen”, definieert Willem van den Berg, productontwikkelaar bij Heijmans. “Denk aan een voorziening voor het plaatsen van een traplift, of door een extra water- en rioolleidingen in het ontwerp op te nemen. Dan is het vergroten of verplaatsen van een badkamer in een latere fase kinderspel. Helaas is de markt hier nog niet rijp voor.”

Standaardisatie

Heijmans ziet toekomst voor toekomstbestendige woningen door het doorvoeren van standaardisatie in de concepten Heijmans Huismerk® en Heijmans Wenswonen®. Willem van den Berg: “Denk daarbij aan brede binnendeuren zonder drempels en een ruime opstelruimte achter de voordeur, het standaard toepassen van huisbesturing die eventueel later uitgebreid kan worden met een zorgpakket.” Als obstakel ziet hij vooralsnog de aanvullende eisen en richtlijnen die voor toekomstbestendige nieuwbouwwoningen groter zijn dan voor traditionele nieuwbouwwoningen: dus duurder.

Slim wonen

Patrick Koch, adviseur duurzaamheid en energie bij Heijmans, werkt aan het SlimWonen-programma. “In dit programma worden nieuwe eengezinskoopwoningen standaard uitgerust met huisbesturing. Zaken als verlichting en verwarming zijn via een afstandsbediening en/of app op afstand te bedienen. Deze huisautomatisering kan ook worden gebruikt door langer aan huis gekluisterde bewoners en hun mantelzorgers”, stel Koch: “Het SlimWonen-pakket is bovendien makkelijk uit te breiden met toezichthoudende woonzorgtechnologie.”

Innovatie en efficiency

Bij Dura Vermeer staat voor Kay Vonk, manager/oprichter van “Zorgenoten”, innovatie en efficiency centraal. “Zorgenoten” (www.zorgenoten.nl) is een samenwerking van Dura Vermeer met Eneco. “Verduurzaming van zorggebouwen zorgt voor kostenbesparing in de zorg’, aldus Kay Vonk. Voor woningcorporaties Amstelring, Ymere en Cordaan heeft Zorgenoten reeds een aantal omvangrijke woonzorgcomplexen grondig aangepakt.

Een ander Dura Vermeer project is “IRIS” een samenwerking met BeNext voor een echt slimme woning. Volgens Tristan Chater, Project Manager “Smart Houses” bij Dura Vermeer staat de toekomst van het vastgoed in het teken van technologie. “Binnen vijf jaar bouwen we en renoveren we alleen nog slimme woningen.” Op het nieuwe uitbreidingsgebied “Rijswijk Buiten” van de gemeente Rijswijk worden de eerste twee IRIS-woningen gerealiseerd.

Duurzaam en energiezuinig

In Sneek transformeerde Van Wijnen in opdracht van woningcorporatie Elkien in bouwproject Noorderhoek 145 naoorlogse woningen naar duurzame appartementen, gezinswoningen, toekomstbestendige woningen en woningen voor starters. De toekomstbestendige woningen hebben een slaapkamer beneden met aangrenzende badkamer, twee grote slaapkamers, bergkamer en een zolder waar je kunt slapen. Alle woningen zijn zeer energiezuinig gemaakt en aangesloten op het decentrale sanitatie-systeem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *