Seniorenmakelaar: maatwerk in seniorenhuisvesting soms verrassend

Onlangs hebben we weer twee interessante projecten als seniorenmakelaar mogen afsluiten. Opvallend is dat het veelal niet de senioren zelf, maar het de kinderen van de senior zijn die ons inschakelen. Ze maken zich ongerust over hun ouders, dat kan zijn qua gezondheid maar ook omdat zij zien dat de woning of woonplek niet meer bij hun ouders past. Zelf hebben die kinderen het vaak te druk of wonen in het buitenland en zoeken ondersteuning voor deze zaken.

Case 1: Een oudere bewoonster die in een schattig klein huisje woont en daar graag wil blijven wonen. Ligging van de woning (eigendom) is geweldig, dicht bij het centrum in een gezellig dorp, met winkels, eerstelijnshulp en gezellige horeca om de hoek. Lijkt ideaal.

Alleen een minpunt: mevrouw is slecht ter been, loopt met een rollator en er is een nare smalle open trap met een haakse bocht in het kleine huisje. Een traplift lijkt geen optie omdat er boven en beneden geen ruimte is om het liftstoeltje te parkeren. De eerste stap was de mogelijkheid van een aanleun- of zorgwoning onderzoeken. Behalve lange wachtlijsten bleek mevrouw – ook na overleg met de WMO-afdeling van de gemeente – hier nog te gezond voor.
Daarna via lokale makelaars gezocht naar een andere koop- of huurwoning nabij winkels en eerstelijnshulp. Dat viel behoorlijk tegen. Gelijkvloers wonen betekent als snel een appartement in een flatgebouw en daar wilde mevrouw niets van weten (bang voor hoogte en brand). Dan wordt de spoeling dun.

Een (tijdelijke) oplossing werd gevonden in twee maatregelen: 1) het plaatsen van een toilet (Sani Broyeur) op de bovenetage waardoor mevrouw ‘s-nachts niet meer die nare trap af hoeft. 2) Bij nader onderzoek bleek er toch een – voor deze situatie – geschikte trapliftoplossing te bestaan. Hierbij wordt het stoeltje halverwege het rechte stuk van de trap geparkeerd waardoor er toch voldoende passeerruimte op de smalle trap overblijft.

Al-met-al is de wens van mevrouw om in dezelfde woning te blijven wonen vooralsnog gehonoreerd, is de veiligheid toegenomen, zijn de (on)mogelijkheden van op korte termijn verhuizen geïnventariseerd, en kijkt de familie in overleg met de WMO-afdeling van de gemeente hoe het over enige jaren verder moet.

– o-o-o-

Case 2: Een ander project betreft een ouder echtpaar, 80 plus, beiden niet meer zo gezond, die na een lang verblijf van meer dan twintig jaar in het buitenland weer terug wilden naar Nederland. Kinderen wonen in het buitenland maar keren eveneens op afzienbare termijn terug naar Nederland.

Besloten werd de warmte van Spanje (mevrouw is Spaanse) achter te laten en terug te keren naar de warmte van de familie in Nederland. Het zoeken van het appartement was een forse uitdaging; centrum Den Haag, op loopafstand van winkels, horeca en eerstelijnshulp, goede locatie, huur maximaal 1.500 euro per maand. Binnen enkele weken was na intensief zoeken en snel reageren een geschikt appartement gevonden.

Daar de gezondheidssituatie van het echtpaar slechter was dan in eerste instantie verteld, hebben we naast een huisarts die Spaans sprak, ook een dame gevonden die de eerste zorg kon bieden als het echtpaar zou arriveren in Nederland. Want het vinden van een huisarts en thuiszorg blijkt niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel huisartsen hebben een patientenstop of werken alleen in een specifiek postcodegebied.

Het inschrijven bij het regionale zorgkantoor en overdragen van zorgverzekeringen is een verhaal apart. Veel blijkt pas mogelijk na inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. En daar kan je ook niet zomaar terecht, de randstadgemeenten hanteren lange wachtlijsten voor inschrijven in het gemeentelijk bevolkingsregister.

Voor het verkrijgen van thuiszorg moet logischerwijs eerst een intakegesprek worden gehouden en dat kan natuurlijk pas nadat je gearriveerd bent. Wel hebben we dit gesprek met een thuiszorgorganisatie geregeld en een afspraak gemaakt voor inschrijving bij de gemeente. Ook hebben we gezorgd dat het appartement schoon was, gestoffeerd en al deels ingericht en de eerste boodschappen in huis waren. Daarna hebben de kinderen die overkwamen om de ouders tijdens de verhuizing te begeleiden het verder overgenomen.

-o-o-o-

Waarmee kunnen we u van dienst zijn? Wilt u bijvoorbeeld aanpassingen in uw huidige woning vanwege uw gezondheid of wilt u verhuizen naar een gelijkvloers appartement? Iedere woonsituatie vraagt om speciale aandacht. Hulp van familie of vrienden is niet altijd bij de hand. Wij luisteren goed naar uw wensen en vinden samen een passende woonoplossing voor u. De handen uit de mouwen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *